Bahçıvanlık

* Bahçıvanlık sayesinde dekoreasyon amaçlı bitkiler ve rare kaynakları üretebilirsiniz.

* Ancak bunu yapmak için Alchemy yeteneğine ve kendinize ait bir eve ihtiyacınız var. Saksıyı sabitleyecek bir alana ve bitki bakımı için gereken iksirlere ihtiyacınız olacak.

*Ayrıca saksıyı yerleştirmeye ve sulamaya yardımcı olacak şekilde Carpentry yeteneğinden de faydalanabilirsiniz (Bu zorunluluk değildir)

 

Başlangıç

Bu işe başlamak için gerekli olan 3 eşya ve adımlar:

1. Saksı (Empyt Bowl)
2. Sürahi (Glass Pitcher)
3. Tohum (Plain Seed)

Temel Bilgiler

* Saksı ile sürahiyi unvanı Farmer olan satıcıdan elde edebilirsiniz. Farmer Vendoru tüm şehirlerin tarla ve çiftlik bölgelerinde ve çoğu şehrin merkezinde mevcuttur. Lütfen farmer lokasyonlarını page ile sormayınız.

* Tohumları eklemeden önce saksınızı toprak ile doldurmanız gerekiyor. Bunun iki yolu mevcut.

* Bir çiftçi alanı (pamuk ve saman yetişen alanlar) bulabilir ve kaseyi bu alanın toprağı ile doldurabilirsiniz.

* Diğer bir yöntem ise kaseyi doldurmak için 20 adeti verimli toprak yani Fertile Dirt kullanmak. Fertile Dirt’e ekilen tohumların daha kısa sürede yetişme şansı vardır. Fertile Dirt’i  Rotting Corpse isimli yaratıkların cesedini keserek elde edebilirsiniz

* Tohumları toprağa eklemek için önce toprak doldurduğunuz saksıyı su ile yumuşatmalısınız. Ancak tprağı gerektiğinden fazla sularsanız ektiğiniz tohumlar çürüyecektir. Kontrol ekranında sürahinin yanındaki artı ikonu yok olana kadar sulamanız yeterlidir.

Adımlar

* Toprakla dolu olan saksıyı evinize lock komutu eşliğinde sabitleyin.

* Saksının içerisindeki toprağı yumuşatmak için sürahinizden su ekleyin. Bunu yapmak için saksıya çift tıklayın ve önünüze çıkan ekranın sağ üst köşesinde yer alan sürahi ikonunu kullanın.

* Toprağı üç kez sulayın. Sürahinizin sol tarafında yer alan + işareti yok olunca bu işlemi doğru bir şekilde tamamlamışsınız demektir.

* Eğer sulama işlemini üçten fazla kez yaptıysanız sürahi ikonunun yanındaki + işareti kırmızıya dönüşür ve bu da tohumunuzun çürüyebileceği anlamına gelir.

* Bu işlemden sonra ilgili tohumu (seed) kaseye ekleyin: Çantanızdaki tohuma çift tıklayın ve ve ekranda beliren hedef ile içerisinde bulunan toprağı suladığınız saksıyı kullanın.

Tohumlar saksıya eklendikten sonra önünüze çıkan menü

 

Tohumlar Lumberjacking ile ağaçlardan rastgele bir renkte eşliğinde düşüyor.

Rare tohumları Dungeon Chestlerden ve Hazineden elde edebilirsiniz.

Büyüme Kontrolü(Growth Check)

* Bitkiler günde 1 kere büyüme kontrolüne tabi tutulur. Büyüme seviyesini sol üstteki rakamdan takip edebilirsiniz. Maksimum büyüme seviyesi 9’dur.

* Bitkiler her büyüme kontrolü işlemindebir kademe atlar. Verimli toprağa ekilen bitkiler ise bir gecede iki kademe birden atlayabilir.

* Bitkiye çift tıklayarak onun bitki görüntüleme penceresini açabilir ve bu pencerenin sol üst köşesindeki sayıya bakarak bitkinin hangi aşamada olduğunu görebilirsiniz.

* Bitkiler büyümeye birinci seviye ile başlar ve yedinci kademede gerçek şeklini gösterir. Bu seviyeden itibaren polen yayabilir veya başka bitkiler tarafından polene maruz kalabilir.

* Son seviye dokuzuncu seviyedir. Bu seviyeye gelen bir bitki tohum ve başka bitki kaynakları üretir. Bitkiler bu kademeden daha ileri gidemez, yine de tohum ve kaynak üretmek için hergün bakıma ihtiyaç duyacaklardır. Tohum ve kaynak üretimi sonlanan bitkiler dekoratif hale getirilebilir.

Bitki Bakımı

* Bitkinize düzenli bir şekilde bakmalısınız. Her büyüme kontrolü işlemi bitkilere zarar veren hastalıklara neden olur. Bir sonraki büyüme kontrolü işlemine kadar bitkinizin bu hastalıkları ile ilgilenmelisiniz aksi takdirde bitkiniz zarar görür. Bu durum tekrarlanırsa bitkiniz ölür.

* Bitkiniz her seviyede farklı bir hastalığa yakalanabilir.

* Her hastalık için gerekli kullanılması gereken potion o hastalığın tam karşısında gözükmektedir.

* İksirleri bitki görüntü penceresinde gözüken ikonlara tıklayarak bitkinize eklemelisiniz.

*Bitkiniz’in bakımını gereğince yapmazsanız, sulamazsanız veya fazla su verirseniz, bitki görüntüleme ekranının alt kısmında ‘vibrant’ veya ‘healthy’den başka bir ibare göreceksiniz. Bu durumda bitkiniz ölüyor demektir. Buna engel olmak iki adet Greater Heal Potion kullanmalısınız. Unutmayınki healthy/vibrant seviyesinin altına düşmüş bitkilere Greater Heal Potion verseniz bile bunun işe yaramama ihtimali vardır.

Hastalıklar

Böceklenme

Bu hastalık bitki kontrolünün gereğinden fazla veya gereğinden az yapılması neticesinde karşılaşabileceğiniz bir hastalıktır. Eğer bitkiniz bu hastalık için tek bir sarı çarpı ile etiketlenmişse 1 adet Poison Potion kullanın. Bu işaret kırmızı çarpı ise 2 adet Normal Poison Potion kullanın.

Mantar Hastalığı

Eğer bitkinizin bilgi ekranında 1 sarı çarpı işareti varsa 1 adet Greater Cure Potion kullanın. Eğer bu işaret kırmızı ise 2 adet Greater Cure Potion kullanın.

Zehir

Gereğinden fazla Poison Potion kullanırsanız karşılaşacağınız bir hastalık. Sarı işaret ile karşılaşıyorsanız 1 adet Greater Heal Potion, kırmızı işaret ile karşılaşıyorsanız 2 adet Greater Heal Potion kullanın.

Diğer Tür Hastalıklar 

Gereğinden fazla Cure Potion kullanırsanız karşılaşacağınız bir hastalık. Sarı işaret ile karşılaşıyorsanız 1 adet Greater Strength Potion, kırmızı işaret ile karşılaşıyorsanız 2 adet Greater Strength Potion kullanın. 

Bunların dışında eğer bitkinizin sağlığı hakkında “Healthy” yazısı dışında bir yazı ile karşılaşırsanız 2 adet Greater Heal Potion kullanmalısınız. Aynı zamanda bir adet Greater Strength potion ile bitkinizin dayanıklılığını arttırabilirsiniz.

 

Evinizde  bir kerede ne kadar bitki yetiştirdiğinize yaptığınıza bağlı olarak water tub sabitleyebilirsiniz. Bu sayede sürehinizi daha rahat doldurabilirsiniz. Water Tub’ü Carpentry menüsünden üretebilirsiniz.

Bitki Islahı ve Mutant Bitkiler

* Rare tohumlar mutant bitkiler olarak geçer. Mutant bitkiler polenlenemezler ve kaynak üretemezler. Yalnızca dekoratif bitki olarak veya Rare Boya üretimi için yetiştirilebilirler

* Normal tohumlardan yetiştirilen bir bitki ise yedinci kademeye geldiğinde polen yaymaya başlayabilir. Bitki Çoğaltma (Plant Reproduction) ikonuna tıklayarak bunu yapabilirsiniz

* Polen Yayma (Pollination) ikonuna tıkladığınızda ekranınızda hedef göstergesi belirecek. Bu göstergeyi başka bir bitkiyi polenlemek için kullanabilirsiniz. Polenlemek istediğiniz bitkinin yedinci kademede olması gerekli. Bu bitkinin aynı zamanda mutant olmayan, yani dokuzuncu kademede tohum üretebilen bir bitki olması lazım. 

**Reproduction Ekranı: Tıkladığınızda Sol altta polenleme seçeneği, Orta altta üretilen kaynağın alımı, Sağ altta üretilen tohumun alımı gerçekleşecektir. Ortadaki iconlar, sağdan sola; kaynak sayısı, tohum sayısı ve polenleme imkanı hakkında bilgi verir. Sağ üstteki kırmızı artı olan icon ile bitkiyi dekoratif hale getirebilirsiniz.**

* Bir bitki kendini de polenleyebilir ve üretilen tohum ile ana bitkinin adına göre isim alır. Eğer bir bitki zaman içinde polenlenmezse dokuzunca aşamaya kadar gelir ve kendisini polenler.

Büyüyen Bitki Tohumları/Kaynakları

* Normal bitkiler tohum üretme yeteneğine sahip. Bu bitkiler dokuzuncu kademeye ulaştıktan sonra her büyüme kontrolü işleminde her birinden 1 adet ila 8 adet arasında olacak şekilde tohum ve kaynak üretir.

* Tohumlar/Kaynaklar butonuna tıklayarak bu işlemler hakkında bilgi alabilirsiniz. Bitki Çoğaltma (Plant Reproduction) butonuna da tıklamayı unutmayın.

Tohumlar

* Bitkiden tohum çıkarmak için tıklanmalıdır. Çıkarılabilecek veya kalan tohum sayısı Reproduction ekranında görülebilir. Çıkardığınız tohumlar bitki ile aynı renge sahiptirler

Kaynaklar

* Bitkiden kaynak çıkarmak için tıklanmalıdır. Çıkarılabilecek veya kalan kaynak sayısı yine reproduction ekranında görülebilir.

* Bir bitki maksimum sayıda tohum ve kaynak ürettikten sonra işlevini yitirir. O bitkiye bakmanın anlamı yoktur, yani dekoratif hale getirebilirsiniz.

* Bitklerden elde edilebilen 3 çeşit kaynak var: Yeşil Diken (Green Thorns), Kırmızı Yapraklar (Red Leaves) ve Turuncu Taç Yaprakları (Orange Petals). Bu kaynakları sadece bazı bitkilerden elde edebilirsiniz. Hangi bitkilerden elde edebileceğinizi deneyerek bulmak zorundasınız.

* Ayrıca tohum üreten bitkilerden Yenileme Tohumu (Seed of Renewal) elde edebilirsiniz. Bir bitkiden tohum topladığınızda bu tohumlardan biri yüzde beşten düşük olasılıkla Yenileme Tohumu olabilir. Yenileme tohumu tüketildiğinde stat değerlerinizin daha hızlı artmasını sağlayacaktır. Özellikle Mage oyuncular için bu çok avantajlı şekilde kullanılabilir.

Dekorasyon Bitkileri

* Bir bitki dokuzuncu kademeye geldiğinde onu Dekoratif Bitki haline getirebilirsiniz

*Dekoratif hale getirdiğiniz bitkinin üstüne tıklayarak görüntüleme penceresini açamazsınız, ondan tohum veya kaynak elde edemezsiniz. Ayrıca bu bitkiye bakmanız gerekmiyor. Zira bu bitki artık bir eşyaya dönüşmüş olur.

Bitkileri Kırpma

* Bir bitki dekoratif bitkiye dönüştüğünde onu kesme makinesi ile (Clipper) kesebilir ve onu Plant Clippings’e dönüştürebilirsiniz. Alchemist bir karakter, Plant Clippings ile Flask birleştirerek yeni bir renk pigmenti üretebilir ve bunu bir rare boyaya dönüştürebilir.

* Clipper isimli eşya Tinker unvanını taşıyan oyuncular tarafından üretiliyor. Flask ile Alchemist unvanına sahip olan oyuncuların uzmanlık alanı. Rare boyayı üretmek için Carpenter yeteneğini kullanın ve Dye Tube (renk tüpü) elde edin. Daha sonra kestiğiniz (kırptığınız) bitkiden oluşturduğunuz Flask’ı renk tüpüne enjekte edin.

Not: Mert Yiğit ŞENGÜL’e katkılarından dolayı teşekkür ederiz. Yükselmiş Tarla bu sunucuda mevcut değil çünkü tasarlanabilir evler bu oyunda bulunuyor. İsterseniz özel tasarlanabilir evinizi tarla olarak kullanabilirsiniz.

 

SIK SORULAN SORULAR

S: Bir bitkinin kademe atlaması için ne yapmalıyız? Herhangi bir işlem yapmamız  gerekiyorsa bunu ne zaman yapacağımızı nereden bileceğiz? Mesela ilgili işlemi 15.30’da yapmamız gerekirken 15.31’de yapsak hakkımız yanar mı?

C: Öncelikle zaman kontrolünü tohumu ektikten bir gün sonra aynı saatte yapmalısınız. Örneğin 10 Nisan 2021 tarihinde (saat 17.00) tohumu ektiniz. Zaman kontrolünü 11 Nisan 2021 tarihinde (saat 17.00) yapmalısınız. Verimli toprak olmadığı sürece her bitki günde 1 kere kademe atlar. Bu işlemin zamanını kaçırırsanız bitkinizi tedavi etmek için ertesi güne kadar tedavi etmelisiniz.

S: Zamanı sıfırlamanın bir yolu var mı? Mesela ben gece üçte bir işlem yaptım ve ertesi gün aynı saatte bu işlemi yapmam lazım. Bu işlemi yapmazsam bitkim her zaman hastalık kapar mı?

C: Zamanı sıfırlamanın bir yolu yok. Bitkinize bakmadınız diye kesin hastalık kapma gibi bir ihtimal yok. Bitkinizi sulamayı unutmayın. Suyun üzerinde “–“ işareti var ise ve bu işaret sarı ise 1 kere sulama yapın. Eğer bu işaret kırmızı ise 2 kere sulama yapın.

S:Dekoratif hale getirdiğim bitkide yinede sayaç görüyorum

C:En son kalan bitki aşamasından kaynaklanıyor, zaman gelince yok olacaktır.

 

Sunucumuzda kayıtlı bir oyuncu olmak için tıklayınız“.

Bağlantı programımızı indirmek için tıklayınız“.

Discord adresimiz: “Tıklayınız“.

Facebook adresimiz: Tıklayınız“.

YouTube adresimiz: Tıklayınız“.

Instagram adresimiz: Tıklayınız“.

Comments

    1. Ateş Derviş

      @Angelus, rotting’lerin cesetlerini kesmen gerekiyor. koyu, küçük ve yuvarlak necro regi olduğu için bazen gözden kaçabiliyor (ama ceset kesmek farz ve her rotting’den kesin 1 adet düşüyor)

Bir Cevap Yazın